Wat is de procedure wanneer u het bestemmingsplan voor uw bedrijf wil wijzigen?
Een bestemmingsplan is een plan van de gemeente waarin staat welke gebruiksmogelijkheden en ontwikkelingen er zijn voor een bepaald gebied. Voor het wijzigen van deze gebruiksmogelijkheden bestaat een bepaalde procedure.
Als u als ondernemer iets in uw bedrijf wilt aanpassen of het bedrijf wilt uitbreiden dan moet u kijken of dit volgens het bestemmingsplan kan, zo niet dan kunt u kijken of het mogelijk is het bestemmingsplan te wijzigen.
Gemeentes wijzigingen de bestemmingsplannen elke 10 jaar
Gemeentes hebben de plicht om bestemmingsplannen elke 10 jaar te actualiseren, dus is het ook van belang dat u zelf checkt of uw huidige bedrijfsactiviteiten nog wel in het bestemmingsplan passen.. Dus de vraag die voor u relevant is; heeft de gemeente uw bedrijf wel juist bestemd?
Stel nu dat u het niet eens bent met het bestemmingsplan zoals de gemeente dat heeft opgesteld voor het gebied waarbinnen uw bedrijf ligt. Wat is dan de procedure om dit bestemmingsplan te wijzigen? Wat zijn uw mogelijkheden in elke fase? Onze expert, Joep Verhoeven, zet het voor u op een rijtje:
Een inspraakreactie indienen alvorens er een definitief bestemmingsplan is
De gemeente is verplicht om vooroverleg te voeren met belanghebbenden -bijvoorbeeld bedrijven en organisaties in de omgeving- alvorens een definitief bestemmingsplan te wijzigen of op te stellen.
Vaak stellen gemeenten dan ook eerst een voorontwerp van het bestemmingsplan vast en leggen dit ter inzage. In welke gevallen dit gebeurt, is te vinden in de gemeentelijke inspraakverordening die in uw gemeente van toepassing is. De inspraak is dus in iedere gemeente anders geregeld. Door gebruik te maken van inspraak wordt omwonenden en andere belanghebbenden de mogelijkheid geboden hun belangen naar voren te brengen. Dit wordt een inspraakreactie genoemd. Wanneer een gemeente geen gebruik maakt van een voorontwerp is het dus niet mogelijk een inspraakreactie in te dienen. In dat geval moet er direct een zienswijze worden ingediend.
Het inzenden van een zienswijze bij een ontwerpbestemmingsplan
De zienswijze is net als de inspraakreactie een mogelijkheid voor belanghebbenden of bewoners om te reageren op het bestemmingsplan. Echter is de procedure dan al een fase verder, namelijk er is dan een ontwerpbestemmingsplan. Het is alleen mogelijk een zienswijze in te dienen gedurende de zes weken dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt. Naast de plaats in de procedure, is een belangrijk verschil tussen een zienswijze en een inspraakreactie dat het indienen van een zienswijze een voorwaarde is om eventueel in beroep te gaan tegen de vaststelling van het bestemmingsplan.
In beroep gaan wanneer u een zienswijze heeft ingediend
Nadat de gemeente de zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan heeft gewogen en verwerkt wordt het definitieve bestemmingsplan vastgesteld. Daartegen bestaat de mogelijkheid in beroep te gaan voor degenen die ook zienswijzen hebben ingediend. De rechter buigt zich dan over de kwestie. Het beroep moet wederom aan bepaalde eisen voldoen. Tevens zijn er kosten verbonden aan het in beroep gaan. Deze kosten worden griffierecht genoemd. Deze verschillen in tarief afhankelijk van de beslissing waartegen in beroep wordt gegaan. Is er een spoedeisend belang dan kan ook een schorsingsverzoek, voorlopige voorziening genoemd, worden ingediend. Wanneer de rechter dat toewijst, betekent die meestal dat een deel van het bestemmingsplan nog niet onherroepelijk is en nog niet in werking treedt. Het beroep, dan bodemprocedure genoemd, moet daarvoor worden afgewacht, wat soms wel een jaar kan duren.
(Klik hier voor een volledige weergave)
Waarom LocisSpotter?
Op de hoogte blijven van wijzigingen in bestemmingsplannen is niet eenvoudig, vereist constante aandacht. Ook de correcte actie ondernemen voor het wijzigen van een bestemmingsplan binnen de vooropgestelde termijn vereist de juiste expertise. Voor LocisSpotter werkt een team van professionele “spotters”. In dit team zitten o.a. adviseurs met jarenlange ervaring op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening, een jurist en een ICT-specialist. Zij “spotten” 24/7 de omgeving van uw gebouw of gebouwen en attenderen u op tijd indien nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zich voordoen binnen een bepaalde door u afgegeven radius. U krijgt persoonlijk advies en zij ondernemen namens u actie wanneer nodig.
Gratis demonstratie
Uw bedrijf heeft er vanzelfsprekend baat bij om van A-tot-Z op de hoogte te blijven op gebied van omgevingsontwikkelingen. In samenspraak met u beslissen wij wat nodig is voor uw bedrijf met betrekking tot de opvolging van ruimtelijke ordening in uw omgeving. Is het voor uw bedrijf genoeg als alleen wijzigingen in bestemmingsplannen gevolgd worden? Of is het ook van belang om op de hoogte te zijn van omgevingsvergunningen voor bouwactiviteiten, als bijvoorbeeld woningbouw in de nabijheid van uw inrichting niet wenselijk is? Wilt u op de hoogte worden gehouden van ruimtelijke en milieugerelateerde besluiten op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau? Daarom is er voor iedereen een persoonlijke aanpak. Vraag een gratis demonstratie aan en ontdek wat uw spotter voor u kan doen. Tot snel!
Nog vragen over uw bestemmingsplan?
Neem contact op met een expert!
Wij reageren binnen 1 werkdag. Liever sneller geholpen? Start een chat!
Vorig artikel
Zienswijze indienen
Juridisch
volgend artikel
Ruimtelijke Onderbouwing
juridisch
Kom snel en eenvoudig met ons in contact
Wilt u meer informatie over de voordelen die LocisSpotter te bieden heeft voor uw organisatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.