Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Bedrijfsinformatie

Ruimtelijke haalbaarheidsanalyse bij uitbreidingsplannen

6 Mar 2017 David Izelaar

Indien u van plan bent om een inrichting op te richten, te wijzigen of uit te breiden wilt u weten wat de mogelijkheden (en beperkingen) zijn binnen de geldende wettelijke kaders. Het bestemmingsplan is het belangrijkste toetsingskader voor het toegestane gebruik van uw grond en de bebouwingsmogelijkheden.

Bovendien kunnen er andere wettelijk vastgelegde randvoorwaarden van toepassing zijn op uw ontwikkeling. Indien u van plan bent om uit te breiden en u graag zou willen weten wat de (maximale) uitbreidingsmogelijkheden zijn dan kunt u baat hebben bij een haalbaarheidsanalyse.

Bedrijfslocatie uitbreiden

Als u uw bedrijfslocatie wilt uitbreiden staat u voor een groot aantal keuzes. Deze keuzes worden onder meer bepaald door de mogelijkheden die uw huidige bedrijfslocatie biedt. Deze mogelijkheden worden begrensd door onder meer het bestemmingsplan/omgevingsplan en de omgevingsvergunning. Door een analyse hierop uit te voeren kan bepaald worden in hoeverre de uitbreiding mogelijk is en waar welke activiteiten het beste ondergebracht kunnen worden. Een uitbreiding realiseren zonder te kijken naar de eisen uit de Omgevingswet leidt vroeger of later geheid tot problemen met in het ergste geval dwangsommen of zelfs sluiting.

Haalbaarheidsanalyse

In beginsel worden uw uitbreidings- of ontwikkelingsplannen in detail met u besproken, waarna het bestemmingsplan (bestaande uit de plankaart, voorschriften en toelichting) grondig wordt bestudeerd om potentiële knelpunten te identificeren. Vooral de bedrijfscategorieën (variërend van 1 tot 6) die in het bestemmingsplan op de betreffende locatie toelaatbaar zijn kunnen een belangrijke (limiterende) rol spelen. Door middel van een ruimtelijke analyse, gebaseerd op o.a. een locatiebezoek en de zoneringmethodiek van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), worden de uitbreidingsmogelijkheden in kaart gebracht.

Zonering en bedrijfscategorieën?

Zonering is een techniek voor het invullen en beheren van de ruimte. Bij een nieuwe ontwikkeling moet worden aangetoond dat kwetsbare objecten, zoals woningen, scholen, e.d. niet binnen de invloedscirkel van de (belastende/gevaarlijke) activiteiten van het bedrijf komen te liggen. Belangrijke ruimtelijke factoren zijn geluid, geur, stof en gevaar. De publicatie “bedrijven en milieuzonering” van de VNG richt zich op de nodige afstanden tussen verschillende bedrijfscategorieën en woningen. De uitbreidingsmogelijkheden kunnen op basis van deze gegevens verder uitgediept worden.

Altijd op de hoogte over bestemmingsplannen met LocisSpotter.

Pakketten

Categorie: Bedrijfsinformatie

Kom snel en eenvoudig met ons in contact

Wilt u meer informatie over de voordelen die LocisSpotter te bieden heeft voor uw organisatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.