Zo maak je een actuele stikstof berekening
Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat de Raad van State haar vernietigende stikstof-uitspraak deed. Deze beslissing veegde het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van tafel en leidde vervolgens in heel Nederland tot onrust en protesten. (Woning)bouwprojecten en vergunningaanvragen voor bedrijven werden stilgelegd. Wat is nu de status van de stikstof-impasse? En nog belangrijker voor u als bedrijf: hoe ziet een actuele stikstof berekening eruit?
Ook in 2020 is de impasse nog altijd niet voorbij. Zo voeren de Nederlandse boeren nog altijd stevige acties. De regering heeft een aantal maatregelen toegepast, waaronder het verlagen van de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen. Dit is ten behoeve van de doorgang van bijvoorbeeld bouwprojecten.
Sinds begin dit jaar is de zogeheten ‘stikstofwet’ van kracht geworden. Met deze spoedwet vervalt de vergunningplicht voor de Wet natuurbescherming (Wnb) voor bepaalde bedrijven. Het gaat dan om bedrijven die weinig invloed hebben op Natura 2000-gebieden in Nederland. Daarnaast zijn op 10 december 2019 de nieuwe beleidsregels voor het in- en extern salderen van kracht geworden.
Versnelling procedures vergunningverlening
Sinds vorig jaar kunnen bedrijven de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden weer berekenen. Dit gebeurt met de vernieuwde AERIUS-berekening. Met name voor (kleine) bouwprojecten biedt de nieuwe berekening weer uitkomst. De emissies van bijvoorbeeld machines, vrachtverkeer en cv-installaties mogen geen hogere depositie te hebben dan 0,00 mol/ha/jr. Blijft een bouwproject onder deze grenswaarde? Dan vervalt de vergunningplicht en wordt de bouwvergunning weer sneller verleend.
De kans is behoorlijk groot dat met de spoedwet de vergunningverlening voor deze projecten weer op gang komt. Wel dient er rekening te worden gehouden met vertraging. De gemeenten en provincies lopen nog enorm achter met de beoordelingen van de AERIUS-berekeningen. Ook ontbreekt vaak de daadkracht om besluiten te nemen. Men kiest vaak de veilige en langdurige route in plaats van de praktische.
Berekening stikstofdepositie: zo moet dat
Heeft u een (bouw)project lopen? Of u heeft een activiteit op het oog voor onbepaalde tijd? Dan moet er dus een AERIUS-berekening worden gemaakt van de stikstofdepositie. Op deze manier wordt duidelijk of u een vergunning Wet natuurbescherming aan moet vragen. Gelukkig is dit eenvoudig te berekenen.
Het stappenplan voor een AERIUS-berekening
De AERIUS-berekening kunt u zelf uitvoeren of u kunt deze laten uitvoeren (door bijvoorbeeld een adviseur). Ga hiervoor naar de website www.aerius.nl. Vervolgens moet u een aantal gegevens invullen.
U kunt het het stappenplan ook bekijken als pdf-bestand: Document stikstof berekening
Locatie
Vul de locatie in waar u de activiteiten wilt gaan uitvoeren. Dit is van belang, omdat hiermee wordt bepaald wat de afstand is tot een Natura 2000-gebied in de regio. Als zo’n gebied dichtbij is, vergroot het de kans op overschrijding van de grenswaarde.
Emissies
Daarna vult u de gegevens in van de emissies die vrijkomen bij het uitvoeren van het project of de nieuwe activiteit. Denk hierbij aan machines, zoals graafmachines, heimachines of cv-installaties. Denk echter óók aan vervoersbewegingen. Bouwmaterialen worden namelijk vaak geleverd met bestelbusjes of vrachtwagens. Deze stoten stikstof uit. Let op: er is een verschil tussen licht, middelzwaar en zwaar verkeer.
Kies de juiste hoeveelheden en geef aan hoe het vervoer plaatsvindt. Geef ook aan waar de vaste emissiebronnen op het terrein staan. Doe dit zo precies mogelijk! Zo voorkomt u vragen of nadere eisen van het bevoegd gezag. Vervolgens voert u alle emissiebronnen in en berekent u de emissie.
Afronding
Maak een pdf-bestand van het resultaat. Zo kunt u de AERIUS-berekening bij uw bouwvergunning voegen. Bent u nog onduidelijkheden tegenkomen? Dan kunt u altijd de handleiding gebruiken die in het AERIUS-programma te vinden is.
Zo kunt u eenvoudig de ontwikkelingen blijven volgen
De kans is aanwezig dat uw bedrijf gevolgen ondervindt van de stikstof-impasse. Misschien zit u in een vergunningstraject of bent u van plan een vergunning voor uw bedrijf aan te vragen. Of misschien wilt u de procedures volgen van vergunningaanvragen die opnieuw beoordeeld moeten worden. Wij kunnen u van alle relevante informatie voorzien rondom vergunningaanvragen en bestemmingsplannen!
Heeft u geen directe interesse in de stikstofproblematiek? Maar bent u wel geïnteresseerd in de activiteiten van omliggende bedrijven en overheden? Onze spotters bekijken graag samen met u wat het beste past bij uw situatie. Vraag vandaag nog een gratis abonnement aan voor drie maanden en ontdek geheel vrijblijvend wat LocisSpotter voor u kan doen!
Kom snel en eenvoudig met ons in contact
Wilt u meer informatie over de voordelen die LocisSpotter te bieden heeft voor uw organisatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.