De stikstofproblematiek heeft ondernemend Nederland al een aantal maanden volledig in de houdgreep. Zo’n 18.000 (bouw)projecten met een totale waarde van 14 miljard liggen al tijden stil. Ook vergunningaanvragen voor bedrijven en veehouderijen konden de afgelopen tijd niet in behandeling genomen worden. Bedrijven en overheid wachten al weken op een oplossing die echt leidt tot een doorbraak.
Kortetermijnoplossing
Maar er lijkt nu eindelijk een kortetermijnoplossing mogelijk. Verantwoordelijk minister Carola Schouten heeft een commissie aangesteld om tot een oplossing te komen. Deze commissie heeft afgelopen woensdag haar advies officieel gepresenteerd.
De maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen moet verlaagd worden en de veestapel moet flink worden ingekrompen. Voor de voorzitter van de commissie, oud-VVD-minister Johan Remkes, betekent dit dus letterlijk en figuurlijk snijden in eigen vlees.
Met deze maatregelen wordt de stikstofdepositie weer teruggebracht naar het niveau waarmee Nederland kan voldoen aan de Europese norm voor Natura 2000. Welke adviezen precies zullen worden opgevolgd door het kabinet is nog niet bekend. Maar vooralsnog lijken de maatregelen te zullen worden uitgevoerd. Hierbij zullen automobilisten en boeren dus geraakt worden, vandaar de woedende boeren in Den Haag. Vergunningverlening voor woningbouw, industrie en het verbreden van snelwegen is wel weer mogelijk.
Onduidelijkheid over de lange termijn
Voor de lange termijn moeten nog goede oplossingen worden bedacht. Hier zal de overheid zich de komende maanden flink voor moeten inspannen. Er zullen serieuze maatregelen moeten worden genomen. Deze zullen waarschijnlijk in mei volgend jaar worden geproduceerd. Naar verwachting worden dan ook andere vervoerssectoren, zoals de scheepvaart, het openbaar vervoer, vrachtvervoer en luchtvaart meegenomen.
Juridische vraagstukken
Bovendien blijven er juridische vraagstukken die voor bedrijven en overheden lastig op te lossen zijn. Zo bestaat de mogelijkheid voor belanghebbenden om via rechtspraak vergunningen nietig te verklaren. Dit komt doordat vergunningen zijn verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), wat door de Raad van State is verworpen. Hoe succesvol deze procedures zijn, moet nog blijken. Feit is wel dat het stikstofprobleem nog maandenlang de headlines zal beheersen.
Zo kunt u eenvoudig de ontwikkelingen blijven volgen
De kans is groot dat ook uw bedrijf gevolgen ondervindt van de stikstofproblematiek. Misschien zit u in een vergunningstraject of bent u van plan een vergunning voor uw bedrijf aan te vragen.
Wij kunnen u van alle relevante informatie voorzien rondom vergunningaanvragen en bestemmingsplannen. Ook als u geen interesse heeft in de stikstofproblematiek en wel in de activiteiten van omliggende bedrijven en overheden.
Onze spotters hebben drie mogelijke pakketten voor u ontwikkeld: Start, Basis en Premium. Met ons Basispakket kunt u inzicht krijgen in bestemmingsplannen in uw omgeving die op dit moment vastlopen. Met ons Premium-pakket kunt u zowel de bestemmingsplannen als alle omgevingsbesluiten toegestuurd krijgen. Onze spotters bekijken graag samen met u wat het beste past bij uw situatie. Vraag vandaag nog een gratis abonnement aan voor drie maanden en ontdek geheel vrijblijvend wat LocisSpotter voor u kan doen
Kom snel en eenvoudig met ons in contact
Wilt u meer informatie over de voordelen die LocisSpotter te bieden heeft voor uw organisatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.