Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Juridisch

Een zienswijze indienen op een bestemmingsplan, waar let u op?

28 Aug 2017 Joep Verhoeven

Een zienswijze (bezwaar maken) op een bestemmingsplan is de reactie van iemand op een ontwerpbesluit, in dit geval het bestemmingsplan, opgesteld door een bestuursorgaan.

Volgens artikelen 4:7 en 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht moet de overheid wel ingaan op uw zienswijze in het meenemen in het definitieve besluit. Een perfect voorbeeld van een ontwerpbesluit is een ontwerp-bestemmingsplan of een ontwerp-bouwvergunning. Een ieder kan zienswijzen indienen tegen een ontwerpbestemmingsplan, artikel 3.15, lid 2 Awb jo. artikel 3.8, lid 1, sub d Wro. Het bestuursorgaan is een gemeente, provincie of de landelijke overheid.

De totstandkoming van een bestemmingsplan

In een vastgestelde periode dat het ontwerp besluit ter inzage ligt, kan de zienswijze worden ingediend. Aan de hand van deze reactie heeft het bevoegd gezag de mogelijkheid het ontwerpbesluit aan te passen. Deze zienswijze is niet bindend voor het bevoegd gezag, de mening hieruit kan ook afgewezen worden.

Wat doet de overheid?

De overheid (het bevoegd gezag) beoordeelt alle ingediende zienswijzen en hier volgt een (schriftelijke) reactie op. Het bevoegd gezag beoordeelt of de bezwaren en argumenten die in de zienswijze uiteen worden gezet gegrond zijn. Als het gegrond is, zal het besluit hierop worden aangepast. Indien het ongegrond is wordt het besluit niet aangepast. Locisspotter is specialist op het gebied van het formuleren van zienswijzen en de daarbij behorende argumentatie.

Wat te doen als u het niet mee eens bent met de reactie van de overheid?

Wanneer u het het niet eens bent met de reactie van het bevoegd gezag op de zienswijze, kan u in beroep gaan tegen het besluit. Dit is het startpunt van een juridisch traject. De rechter zal zich in dit geval buigen over de kwestie.

Hoe voorkom ik dat ik te laat een zienswijze indien?

Locisspotter biedt inzicht in de bestemmingsplan aanvragen en wijzigingen en alle besluiten die te maken hebben met uw omgeving. Onze spotter filtert voor u als vastgoedeigenaar of anderzins belanghebbende de relevante berichten en attendeert u op urgente besluiten. Zo bent u nooit te laat met het indienen van een zienswijze.

Welke informatie moet een zienswijze bevatten?

De zienswijze dient altijd binnen de gestelde termijn te worden ingediend. Het is daarbij van belang dat de zienswijze gericht is tot degene die het (ontwerp)besluit heeft genomen en het dient goed beargumenteerd te zijn. Indien de zienswijze schriftelijk wordt ingediend hoort deze de volgende onderdelen te bevatten:

  • Het voorgenomen plan of besluit waarover u een zienswijze indient
  • Het dossiernummer van het voorgenomen plan of besluit
  • De redenen waarom u een zienswijze indient
  • De datum
  • Uw naam en adres
  • Uw handtekening

Altijd weten wat er gebeurt in de ruimtelijke ordening?

Veranderingen in de buurt van uw vastgoed kunnen grote gevolgen hebben. Op basis van locatie is het mogelijk om veranderingen in ruimtelijke ordening overzichtelijk te maken. Spotters van LocisSpotter signaleren knelpunten voor uw bedrijfsvoering vroegtijdig, zodat u op tijd kunt handelen om eventuele problemen te voorkomen. In ons systeem wordt grote hoeveelheden data verwerkt die ervoor zorgen dat u altijd en actueel de plannen kunt inzien in uw eigen dashboard. Wilt u hulp bij het indienen van een zienswijze? Wij helpen u graag.

Voorbeeld

Een voorbeeld van een zienswijze vindt u hier.

 

Heeft u meer vragen over een zienswijze of de diensten van LocisSpotter?

Neem contact op met een van onze spotters

Categorie: Juridisch

Joep Verhoeven

Spotter

Het idee voor LocisSpotter is een aantal jaar geleden ontstaan. In eerste instantie voerden we de meeste handelingen handmatig uit. Zo was het- net als voor onze klanten wanneer ze het zelf bijhouden- een tijdrovende klus, maar door onze expertise konden we dit toch als dienst aan onze klanten aanbieden. Inmiddels zijn veel handelingen geautomatiseerd. Hierdoor is de informatie betrouwbaar en direct voorhanden. Ik ben erg trots op LocisSpotter.

Bij één locatie is het al prettig als wij het werk uit handen nemen, maar zeker als het om meerdere locaties gaat, besparen klanten enorm veel tijd door deze klus aan ons uit te besteden. Doordat we LocisSpotter steeds verder hebben doorontwikkeld, kunnen we deze dienst voor een mooie prijs aanbieden. Ik ben ervan overtuigd dat een klant met een abonnement op LocisSpotter een goede deal maakt. Het bespaart tijd, je wordt tijdig geïnformeerd én doordat alle ‘spotters’ ervaren adviseurs zijn op allerlei gebieden kunnen ze ook direct handelen wanneer zich een probleem voordoet en aan de slag om dit op te lossen. Bovendien kunnen we gebruikmaken van de expertise van andere collega’s, zoals een jurist. Zo hoeft een klant niet op zoek naar een andere partij die hem verder kan helpen, maar kan alles via ‘uw eigen spotter’ geregeld worden.

Lees meer over Joep Verhoeven>

Kom snel en eenvoudig met ons in contact

Wilt u meer informatie over de voordelen die LocisSpotter te bieden heeft voor uw organisatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.